Hoe zorg je dat je een eerlijk antwoord krijgt…

10-01-2022

Het is niet de chimpansee waar de mens het meest op lijkt, dat is de Bonobo aap. Daar zien we dat het mannetje een vrouwtje het hof maakt, door aandacht te besteden aan haar jongen. Een techniek die in de jaren zestig overgenomen is bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Aardig doen tegen de kinderen van potentiële stemmers levert meer rendement op dan je op sommige stemmers rechtstreeks richten.

Ook levert onderzoek onder op dat in essentie de mens altruïstisch is. Apen en olifanten hebben dat vermogen ook. Die kracht, om zichzelf weg te cijferen, komt echter onder druk te staan door waarden tijdens de opvoeding, de omgaan in sociale groepen en maatschappelijke druk om te presteren. Zeker in dit laatste geval willen mensen nogal eens afstand doen van hun persoonlijke waarden. Denk bijvoorbeeld aan een inkoper die vanuit zijn persoonlijke waarden liever samenwerkt doch vanuit het bedrijf de instructie heeft vooral het mes op de keel van leveranciers te zetten om de beste voorwaarden te krijgen. Hoe komt het dat hij hier toch naar handelt?

Of een verder van huis voorbeeld: je vindt een portemonnee op straat met inhoud. Zou jij hem houden of terugbrengen naar de eigenaar? Ben je een oneerlijk mens als je hem toch houdt?  Waar is het morele kompas op dat moment…

Nou, dat kompas is er zeker wel! Het blijkt echter dat ons morele kompas in slaapstand met ons meereist. Het dient echt bewust geactiveerd worden. Dat zet veel van ons menselijk handelen in een positiever daglicht: in essentie zijn we niet slecht, we handelen er onvoldoende naar dankzij dat slapende morele kompas.

Hoe maak je dat wakker? Dat kan je doen door vòòr een besluitmoment mensen te laten benadrukken dat zij eerlijk zijn. Dat activeert je het kompas. Doe dat niet door vanuit jezelf dat te zeggen, projecteer dat vooral op de ander. Dus vervang ‘ ik vind het belangrijk dat jij nu eerlijk bent’ in ‘jij bent een eerlijke vent en zal zeker zodanig beslissingen nemen’. Nog mooier is als je in staat bent om het diegene zelf te laten zeggen.

 

Volgens mij is het wel handig om te weten hoe je dit vermogen activeert als je manager of verkoper bent.

 

 

Deel dit bericht