Food for thought: leer als teammanager zelf trainen?

7-01-2022

Een van de leukste dingen in mijn werk is op de koffie gaan bij nieuwe klanten. Het kennismaken, in de keuken kijken en meedenken hoe we tot gave oplossingen kunnen komen, geeft een hoop positieve energie.

Dat veel van deze gesprekken ergens anders eindigen dan waar ze begonnen zijn, maakt daar onderdeel van uit. Dat is niet vreemd: een bedrijf constateert iets binnen het team of het rendement en al afpellend kom je soms op een andere oplossing uit dan wat men aanvankelijk aan dacht.

Natuurlijk komen er dan oplossingsrichtingen naar boven wat alleen door een externe expert gedaan kan worden.  Er zijn er ook die de – vaak – managers zelf kunnen oppakken. Zo kan je je afvragen of je een externe trainer nodig hebt?! Een manager kan dit toch ook zelf leren. En wat zou hij dan met die kennis & ervaring allemaal kunnen doen om zijn team gedurende het jaar te begeleiden.

Natuurlijk ziet de ondernemer in mij een leuker project voor zich als ik dit allemaal zelf doe. Maar de intellectuele uitdaging én bevrediging is vele malen groter als ik een manager ineens op een hoger niveau zie performen…! Dat is ook mijn rol: mensen leren om beter te worden. Sterker, niks is gaver dan een manager zien die zijn eerste training succesvol heeft neergezet…die stuitert minimaal nog een week rond!

Bovendien: hoe denk je dat de leercurve van een teamlid loopt als hij het hele jaar op bepaalde zaken gewezen wordt in plaats van een paar keer door een externe trainer?! Hoe denk je dat een teamlid kijkt naar een manager die inhoudelijk niet kan uitleggen welke vaardigheden je het beste kan inzetten? Hoe leuk denk je dat jouw werk wordt als manager als je wel kan?

Natuurlijk zeggen sommige opdrachtgevers dat ‘vreemde ogen’ sneller dwingen. Klopt, dit argument zorgt er wel voor dat je de echte oplossing voor je uitschuift.

In de basis zijn we bij DailyResult van mening dat elke manager zijn team dient te kunnen trainen en coachen op basisvaardigheden van de functies binnen zijn team. Dat dat vele voordelen met zich meebrengt mag duidelijk zijn. En wij kijken vanzelfsprekend stil om het hoekje mee hoe de manager in kwestie het doet…sta ie er niet helemaal alleen voor! 

Deel jij onze filosofie, en wil je de stap met jouw managers zetten, mail gerust: pim@dailyresult.nl

 

 

 

Deel dit bericht