Coaching on the spot is het nieuwe leren!

8-06-2022

Haast, haast, haast! Druk, druk, druk! We rennen met elkaar wat af op een dag. Of we rennen doordat de omzet over de plinten dreigt te stromen, of we rennen omdat de orders opdrogen. Maar rennen doen we….

Doordat Nederland een gierend tekort heeft aan medewerkers, loopt de druk om met minder mensen meer te gaan doen, alleen maar op. En een oplossing op korte termijn is voorlopig nog niet in het zicht.

Het gevolg is dat we ons nauwelijks meer tijd veroorloven om onszelf te ontwikkelen, zodat we slimmer, effectiever en zelfs ontspannener gaan werken. Ook leren hoe je mentaal kan omgaan met deze werkdruk, hoort erbij. Onze nationale hockey-trots-bondscoach hanteert de stelling dat iemand die alleen wedstrijden speelt, nooit beter wordt. Je zal regelmatig uit de wedstrijd moeten stappen om – op een afstandje – naar jezelf te kijken, en zo te reflecteren om slimmer door te gaan.

Trainen kost tijd en ook al kan ik hier je ter plekke uitleggen dat je dat enorm veel rendement gaat opleveren, als jij je mensen niet deze ruimte (durft te) biedt, moeten we dus andere oplossingen vinden. Nee , niet in online trainingen want gedragsveranderingen kan je daarmee niet vormgeven noch monitoren.

De beste oplossing is daarmee coaching on the spot! Gewoon een trainer/coach laten aanschuiven bij jouw teamlid op de binnendienst, in de shop of naast hem in de auto. Lekker praktisch en het effect is direct waarneembaar want de coach/trainer zit er bij.

Bijkomend voordeel is dat hiermee het aloude bezwaar ‘een rollenspel is niet echt dus hecht ik geen waarde aan de feedback’ direct getackeld is. Ik zie zelfs een toekomst voor me waarop we alleen nog maar op deze manier met teamleden werken.

Hoe dan ook: jouw teamleden hebben recht op persoonlijke ontwikkeling. Ontzeg ze dat niet. Kijk naar hoe het wel kan binnen de onmogelijkheden waarmee je kampt. Het zal je echt gaan belonen!

Deel dit bericht