dailyblog-logo

Salesblog: Soms gaat het gewoon ook klote!

Het gaat goeeeeeeeed!!!!

Als er iets is dat opvalt in de wereld van verkoop, is de het antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat, dat het vooral goud is dat blinkt. Het gaat altijd goed. Het is druk, veel klanten en het succes klotst tegen de kade op.

En das vreemd. Want ik ken genoeg mensen die gewoonweg klote tijden kennen. Tijden waarin het niet lekker loopt met klanten, je de omzet bij elkaar moet schrapen, je helemaal niet lekker in je vel zit en met steeds meer moeite je bed uit kan komen.

Want het vak van verkoper (en ook van manager) is geen makkelijke. Het vraagt veel van de mens. Het bijhouden van je vakkennis, nieuwe technologieën die zich schijnbaar dagelijks aanmelden, klagende collega’s, producten die niet leverbaar zijn terwijl jij deze net toe hebt gezegd, klanten die lastig te benaderen zijn, prospects die zich in een niet in te nemen fort verschuilen en hijgende directies achter je broek aan zitten om meer omzet en marge.

Dat doet iets met je en dat mag! Dat maakt je mens. Het is juist heel normaal (en gezond) om de dagen dat het niet lekker gaat te bespreken met mensen om je heen. We hebben er allemaal last van en maar weinig durven er open over te zijn. Het heeft er de schijn van dat we in de schijnbaar maakbare wereld leven waarin we alleen maar succes kennen. Als je Facebook mag geloven is – behalve jij natuurlijk – heel de wereld gelukkig.

Zoals laatste een trainee zijn oude pa citeerde: Een ‘proatende’ mens is te helpen!

Vraag je teamleider of je een paar dagen op kantoor kan komen werken als je slecht in je vel zit, ga wat vroeger naar huis en ga dan sporten of wandelen. Wellicht het allerbelangrijkste: besef dat iedereen deze dagen heeft! En laat dat gevoel er gewoon zijn, dan is het zo weer weg.

Ook ik geef het niet graag toe dat ik een klote dag heb, maar ik wordt er steeds beter in. En dat lucht op…

 

 

Meest recente berichten