dailyblog-logo

SALESBLOG: Doe waar je energie van krijgt!

Een paar jaar terug sprak ik een verkoper, bijna 61 jaar oud toen, die vertelde dat zijn grote droom was om voor zichzelf te gaan werken. In de handel. Dat gesprek ontstond niet zomaar, het viel mij op dat de beste man zo strak als een snaar stond. Het bijna permanente verzoek van zijn werkgever aan zijn adres om veranderende taken te doen, zorgde voor een constante druk. Dit wilde hij allemaal niet. Hij wilde gewoon lekker verkopen aan klanten. Op mijn vraag hoe hij die stap wilde gaan zetten, gaf hij aan dat hij die niet ging nemen. Hij zat vast in de gouden kooi van zijn werkgever. Zijn ogen schoten naarstig op en neer.  Een fraai salaris, goed pensioen en de veiligheid van continuïteit. Hij durfde de stap niet aan… maar wat had hij last van een inwendig gevecht hierover.

Mijn zorg om deze man was zo groot dat ik zijn manager heb benaderd om hem goed in de gaten te houden.

Deze man staat hier niet alleen in. Zo ken ik er meer die hun hart niet volgen en werk doen dat vooral energie vreet in plaats van werk oplevert. Werk wordt een molensteen. In de ochtend opstaan een gevecht.  Kijk, even iets doen dat je niet leuk vindt, kan altijd voorkomen. Zodra dat structureel wordt, kom dan in de actie.

Je hebt een keuze! Echt!

Natuurlijk is er een hypotheek waar je rekening mee dient te houden. Laat je daar niet door tegenhouden. Soms heb je 1000 redenen om iets niet te doen doch 1 goede reden om het wel te doen. Tenslotte moet jij - als je 85 bent - terug kunnen kijken op een leven dat aan jouw wensen heeft voldaan. Daar ben jij zelf verantwoordelijk voor.

Vrijwel iedereen die een belangrijke verandering heeft meegemaakt, zegt dat hij dat eigenlijk veel eerder had moeten doen. Tuurlijk is dat besluit eng. Bedenk dus een plan waarmee je voorzichtig gaat veranderen. De frustratie en de stress om niet te veranderen is het niet waard.

Vaak houd je je vast aan een schijnveiligheid. Of ben je niet meer gewend je eigen broek op te houden. Onderschat je eigen kracht niet, die is bijna onbeperkt. Je bent alleen niet gewend om daar op terug te vallen. Jij blijft echt overeind staan. Ken jij iemand die in de goot terecht is gekomen door een zelfde soort besluit?!

Ongetwijfeld dat het soms lastig is om in de brij der gedachten een weg eruit te vinden. Een kleine tip dus:

Schrijf eens op wat jou drijft om te werken. Wat vind je leuk? Wanneer heb je een goede dag? Waar krijgt jij complimenten over van collega’s?  Waar krijg je energie van? Wat is werk dat jou energie kost? In welke verhouding komen deze werkzaamheden voor? Welke werkzaamheden wil en kan je afstoten? Schrijf ook eens op wat het allerergste is wat jou kan overkomen als dit plan niet lukt?

Zet de eerste stap...hiermee ben je al onderweg en zal de druk direct afnemen. Volg je hart!

Tegen onze gewoonte in geven we in dit geval toch de tip om contact met ons op te nemen, als je het gevoel hebt dat je vastloopt. Ieder van ons weet wat dat met je doet. Mocht je hier hulp bij nodig hebben of er eens over willen praten, mail dan jantine@dailyresult.nl

Meest recente berichten