Toegegeven, bedrijfswortels die zich al enkele decennia lang diep in de economie hebben vastgezet, kap je niet even door. Blind vertrouwen op hun stevige grip daarentegen blijft link, er kan buitengewoon sterk aan deze wortels geknaagd worden. Door start-ups!
Verandering komt in deze tijd vooral van onderen, door kleine bedrijven die opportunistisch duiken in ogenschijnlijk kleine kansen. Door hun sterk vernieuwende visie en de beperkte omvang zijn ze enorm slagvaardig en wendbaar. Beslissingen worden snel genomen en binnen no-time geactiveerd. Iedereen heeft rechtstreeks contact met klanten, wat een permanent inzicht geeft in het reilen en zeilen van klanten. Wellicht de voornaamste reden om hen niet te onderschatten; zij werven uitsluitend talenten als personeel! Iedereen mag meedenken en doen waar hij goed in is. Er wordt geen tijd verloren aan stugge procedures en registratie van werkzaamheden, als gevolg van de zucht naar controle van de top. Die ‘top’ in een start-up zit gewoon naast jou te werken, in korte broek als je niet oppast. Geen enkele start-up draagt de ballast van medewerkers die niet mee willen of kunnen veranderen noch is enige er onduidelijkheid waar het bedrijf naar toe wil. De collectieve visie van bouwen en ontwikkelen zorgt voor enorme voorwaartse energie. Het credo is dat er niks te verliezen valt. Klanten staan – en dat voelt erg gezond – eindelijk weer centraal.
Zodra een start-up in staat is een kritische massa van onderaf ( en in ogenschijnlijke stilte) te creëren – de meeste bedrijven met stevige wortels werken vaak van bovenaf – halen zij de gevestigde orde links en rechts in. Met een bloedgang! Kijk maar eens naar PayPal, Pinterest, Netflix, Facebook en HelloFresh. Klein gestart en in no-time hebben zij bestaande conglomeraten links en rechts ingehaald, die nu nog hijgend staan te overpeinzen wat hen overkomen is, en belangrijker, hoe in hemelsnaam hierop anticiperen.
Wat is het antwoord hier dan op? Dat is niet zo eenvoudig en gelijktijdig toch ook wel. Zelfs de oudste reus uit het economische woud der bedrijven heeft deze fase van flexibiliteit gekend. Ergens onderweg is besloten dat pad niet voort te zetten en strakke processen te prefereren boven gezond menselijk denken en actief handelen. Dat verlangen naar controle in een poging om alles te behouden, ligt slechts bij een paar mensen, ongeacht hoe groot de organisatie is.
De oplossing is dus omdenken. Durf je medewerkers weer te vertrouwen, geef ze ruimte en verantwoordelijkheden. Laat hen alleen bezig zijn met het kernproces, al het anderen is daar onderschikt aan.