Een Zen monnik ligt op een bed langs de weg te rusten, als er een Europeaan langs komt wandelen. Ze raken in gesprek. Op de vraag van de reiziger wat Zen inhoudt, zegt de monnik: Europeanen staan al terwijl ze nog op bed liggen. Lopen al als ze pas staan en zijn in hun hoofd op de bestemming terwijl ze er nog naar toe op weg zijn. Zen is in het hier en nu zijn.
Herkenbaar? Ben jij bijvoorbeeld ook al tijdens het auto rijden naar een klant aan het denken hoe je het gesprek gaat aanpakken? Zit je tijdens een vergadering te plannen wat je hierna allemaal moet doen?
Mindfulness is jezelf trainen om in het hier en nu te zijn. En om datgene dat je op dat moment doet, maximaal aandacht te geven. Alleen dat. Dat klinkt logisch en wellicht zeg je nu zelfs dat je dat nu al doet. Toch is de praktijk weerbarstiger, enorm weerbarstiger.
Hoe komt dat? De mens heeft als enige levende bewoner op deze aardkloot een breindeel voor rationele gedachten. Dit is evolutionair ontstaan om praktische zaken op te lossen: hoe kom ik aan de overkant van de rivier? Hoe bereid ik eten zonder ziek te worden? Hoe vang ik wild zonder er heel de dag achter aan te rennen?
Dat deel van het brein is heel de dag door actief en maakt zoveel ‘herrie’ dat het een eigen wil lijkt te hebben. Je hebt tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag!! Wij zijn gaan geloven dat dit breindeel een eigen wil heeft, dat deze gedachten zijn wie wij zijn, dat dit de werkelijkheid is. En zo zijn wij langzaam verslaafd geworden aan onze eigen gedachten. En rennen we deze de hele dag achterna. Net als een jachthond die een spoor van wild in zijn neus heeft opgevangen. Onbewust en gedachteloos.
Door het beoefenen van mindfulness train je jezelf om niet meer achter deze gedachten aan te rennen. Het is letterlijk breintraining. Je leert hoe je op afstand naar je gedachten kan kijken en deze louter en alleen als gedachten zien. Hierdoor kan jij zelf weer bepalen met welke gedachten jij aan de slag gaat en met welke niet.
Mindfulness heeft niets met loslaten te maken, integendeel. Loslaten bestaat zelfs niet. Hoe kan je verdriet of frustratie loslaten? Dat is er gewoon. Nee, je leert hoe je alles kan laten zijn wat er is en wat je voelt, zonder daar onbewust achter aan te gaan of door beïnvloed te worden.
Dus is het zakelijk te combineren? Is het aan te bevelen? Jazeker! De kwaliteit van je werk gaat er op vooruit, je hebt maximaal aandacht voor je klanten of teamleden, de rust in je hoofd komt terug, je ziet veel meer van jouw omgeving dan je gewend bent en je bent weer benaderbaar voor iedereen dankzij de rust die je uitstraalt. Je kan jezelf gewoon achter je bureau, balie of in de winkel trainen!
Ga je minder hard werken? Verlies je focus?Integendeel! Je zal zien dat je doelen zelfs sneller bereikt worden.