YOUR DAILY
RESULT
ACTIVATORS
je bent

Je bent volstrekt normaal als je negatieve gedachten hebt!

Hoe gaat het met je? Een vraag die je makkelijk voorgelegd krijgt tijdens je werk  en zelf ook stelt. Dagelijks wellicht. Maar zeg eens: hoe eerlijk beantwoord jij deze?

Je staat er niet alleen voor. In de BV Nederland leeft het gevoel dat het geen pas geeft om deze vraag negatief te beantwoorden. Zaken doen gaat over succes. En jij wilt, net als zovelen, ook succesvol zijn. Jij bent succes als je roept dat het goed gaat, ook al ga je van binnen misschien naar de klote.  Succesvolle mensen trekken immers automatisch succes aan, is de stelling.

Somberheid, teleurstelling, onzekerheden, mentaal ongemak of angsten horen bij het leven. Dat is extra lastig te accepteren als je op Facebook alleen succesverhalen ziet van mensen op witte stranden en dikke auto’s. Waarom zij wel en jij niet?  Hoe kan het dat jouw collega ogenschijnlijk dansend door het leven gaat en jij moet vechten om je staande te houden?

Het zijn hele normale gedachten die je hebt en ik beloof je dat diegene die op dat strand ligt ze ook heeft. Alleen deelt die niet met jou. Dus logisch dat jij daardoor nog meer last van jezelf krijgt: jij wel en hij niet kennelijk zal je onbewust denken. Voor je het weet zit je in een eenzame, vicieuze cirkel van ronddraaiende negatieve gedachten en gevoelens. Dat we niet delen hoe we ons echt voelen, is raar. Want dit zijn juist de zaken dat ons als mens met elkaar verbindt. Iedereen heeft last van stemmingen en nare gedachten. Als je daar constant last van hebt en merkt dat je leven daardoor beheerst wordt, is er wel een probleem.

We zijn gaan geloven dat hetgeen we denken ook waar is. Nu heb je tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag. Kan je die allemaal geloven?  Want het is natuurlijk raar dat jij denkt dat je iets niet kan, terwijl je dat gewoon wel kan. Of dat je bang bent, terwijl er niks aan de hand is. Op deze manier ben jij jouw grootste tegenstander aan het worden, niet de wereld om je heen.

We weten niet hoe gedachten ontstaan. Hoe je daar mee om gaat, kan je wel leren. Moet je ook leren! Grote kans dat jouw moeder vroeger ook riep dat je flink moest zijn, niet piepen, vooral moest laten zien wat ik in huis had en doorzetten. Misschien zeg je dit wel tegen jezelf.  Op korte termijn kan dat misschien helpen, op lange termijn is het zeker niet de beste oplossing. Integendeel….

Wetenschap heeft aangetoond dat mindfullness een uitstekende methode is om al deze mentale ongemakken te integreren in je leven. Die eeuwenoude oosterse wijsheid bezit anno 2022 nog steeds zijn volledige kracht. (als je nu  merkt dat je weerstand voelt tegen dit onderwerp, heb je exact door hoe je brein tegen je kan werken). Door te leren deze te integreren in je leven zodat je er geen last meer van hebt. Of niet meer bang van bent. Je gaat ze niet oplossen, je traint jezelf om datgeen waar jij mentaal last van hebt te omarmen, vrienden mee te worden, te laten zijn. Je hoeft niet te graven in je verleden, zaken op te lossen of te analyseren.

Door mindfulness verandert jouw brein structureel. Harvard professor Mark Williams heeft zijn Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) aangetoond dat het voor structurele verandering is het leven van mensen zorgt.  Jon Kabat-Zinn, wetenschapper en hoogleraar, heeft als onderzoeker aan MIT, de meest prestigieuze universiteit van Amerika, mindfulness geïntegreerd in een concrete aanpak genaamd MBSR. Geloof me, hier zit niks geiten-wollen-sokken aan.

Maar zoals het een aantal jaren geleden niet stoer was om gezien te worden als je bij de Lidl winkelde, zo kijken we nu nog een beetje tegen filosofie aan.

Kijk daar doorheen. Laat je er niet door tegenhouden. Het oplossen van mentale problemen is belangrijker dan wat andere mensen ervan denken.

Een mooie verhaal om te kijken – mogelijk ook voor herkenning – is deze Netflix documentaire over Mardy Fish. Ooit de Nr.1 tennisser van de wereld, die kampte met zware mentale problemen:

https://www.netflix.com/nl/title/81026434

Alle trainers van DailyResult zijn bekend met mindfulness, wat betekent dat je tijdens trainingen of coachsessies je dit zeker kan bespreken. Sterker, tijdens mijn trainingen hoef je helemaal niet te laten zien hoe goed je bent of voelt. Je kan zelf ook bij jou in de buurt een mindfulness training volgen. In ieder geval wil ik je meegeven: ga ermee aan de slag! Goede reis!

Gratis
whitepaper