Hoelang blijf jij die (werk)molensteen dragen?!

8-03-2023

Dat hij slecht sliep hoefde hij er niet eens bij te zeggen. Hij zag er vermoeid uit ondanks dat we om 0900 uur in de ochtend onze afspraak hadden. Sinds hij twee maanden terug de stap van de verkoop binnendienst naar accountmanager gemaakt had, was zijn nachtrust langzaam verdwenen.

De oorzaak van zijn gebroken nachten – een voor hem nieuw fenomeen want hij slaapt normaal als een roosje – zit in het hebben van een omzettarget. Dat drukt als een molensteen op zijn schouders. Hij kent het hebben van een target ook niet, in zijn 15-jarige carrière als op de binnendienst werkte ze hier niet mee. En nu ineens is hij verantwoordelijk om dit enorme bedrag voor het bedrijf binnen te halen. Zelfstandig, in zijn uppie, althans zo voelt hij dat. Hij zwichtte bijna onder het gewicht hiervan. Zijn vrouw had hem al geadviseerd om terug te gaan naar zijn oude baan maar dat wilde hij niet, omwille van gezichtsverlies. Hij zat klem.

Wandelschoenen dus aan en praten!

Wat er in je werkzame leven op je afkomt, kan je niet plannen of op voorbereid zijn. Je hebt wel de keuze hoe je ermee om kan gaan.

Gedurende de wandeling hebben we gesproken waar de schoen exact klemde: het target zelf? De manier waarop hij dat wilde realiseren? Zijn beeld van het hebben van een target? Ander redenen? Wat heeft hem bewogen om accountmanager te worden? Wat was en is zijn beeld van deze functie?

Na bijna drie uur op de Brabantse heide te zijn geweest, stapte de beste man zichtbaar opgeluchter in zijn auto. Gewapend met nieuwe inzichten ging hij opnieuw naar zijn nieuwe rol en target kijken. Misschien wel het belangrijkste inzicht dat hij meeneemt is dat hij zich gek heeft laten maken door zijn eigen gedachten en zorgen. Dat de komende weken wel bewustzijn van hem vragen en ook goed naar zijn eigen gedachten en gevoel ‘kijken’, is hem duidelijk. Ook hebben we afgesproken dat hij zijn gevoel hierover gaat delen met zijn teamleider.

Over een week of 6 gaan we elkaar weer zien, bij hem op kantoor. Deze 2de afspraak geeft hem de mentale rust dat we er met elkaar over in gesprek blijven, dat hij er niet alleen voor staat. Dan gaan we weer kijken naar hoe het de afgelopen weken gegaan is en of een volgende stap gewenst is.

Soms is een goed gesprek al de opening op een molensteen als deze kwijt te raken, of in ieder geval stukken minder te laten wegen. Je verdeelt het gewicht al met andere mensen met wie je in gesprek bent.

Herken jij dit gevoel en loop je al veel te lang dit zelf te dragen, mail gerust. Zet wel direct je wandelschoenen klaar!

 

Deel dit bericht